Gjak nga hunda? 10 gjëra që duhet të dini

1 Shumica e rrjedhjeve të gjakut nga hunda shkaktohen nga futja e gishtave në hundë. Trauma të tjera, të tilla si shfryrja e hundëve me hsumë forcë, ose një goditje me top, gjithashtu mund të shkaktojnë rrjedhje të gjakut.

2 Spërkatja jashtë vendit të duhur ndonjëherë është për t’u fajësuar. Pacientët me alergji që spërkasin me solucion në septum, në vend se në zgavrën e hundës mund të kenë probleme.

3 Tharja ka tendencë të jetë një problem në dimër, kur ngrohja qendrore mund të thajë mukozën e hundës dhe ta bëjë atë të prirur për plasaritje.

4 Lagështia shëron dhe parandalon shumicën e gjakrrjedhjeve në hundë. Një spërkatje me ujë me kripë mund të përdoret deri në tre herë në ditë.

5 Nëse rrjedhjet e gjakut janë të rënda ose të shpeshta, mund të keni një enë gjaku të dëmtuar. Nëse është kështu, mjeku juaj mund të ndërhyjë.

6 Disa barna, sidomos hollues të gjakut, mund të shkaktojnë rrjedhjen e gjakut nga hundët.

7 Mënyra më e mirë për të ndalur rrjedhjen e gjakut nga hundët është që të shtypësh fort dhe të anosh përpara për 10 minuta. Kjo inkurajon mpiksjen.

  1. Shkoni tek urgjenca, nëse ende keni një problem pas 20 minutash, nëse jeni duke humbur shumë gjak ose keni vështirësi në frymëmarrje.

9 Nëse asnjë nga trajtimet nuk ndihmon, mund të duhet të takoni një specialist. Mjeku juaj mund t’ju referojë në spitalin e veshit, hundës dhe fytit për kontrolle të mëtejshme.

10 Një herë që gjakrrjedhja është lehtësuar, mos u sforconi. Mos e shfryni hundën, mos ngrini pesha të rënda, mos bëni stërvitje me tepri, mos pini alkool apo pije të nxehta. Për të ulur trysninë përpiquni të teshtini me gojën hapur.

Share this: