Gjëra që duhet të dini për Paracetamolin

Paracetamoli është një qetësues i dhimbjes dhe zvogëlues i etheve.

Paracetamoli përdoret për të trajtuar shumë gjendje, si dhimbje koke , dhimbje muskulore, dhimbje shpine, dhimbje dhëmbi, ftohje dhe ethe.

Mos e përdorni më shumë këtë ilaç sesa që rekomandohet. Një mbidozë e paracetamolit mund të shkaktojë dëm serioz, shkruan Indeksonline.

Sasia maksimale e paracetamolit për të rriturit është 1 gram (1000 mg) për dozë dhe 4 gram (4000 mg) në ditë. Marrja e më shumë paracetamol mund të shkaktojë dëme në mëlçinë tuaj. Nëse pini më shumë se tre pije alkoolike në ditë, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të merrni paracetamol dhe kurrë mos përdorni më shumë se 2 gram (2000 mg) në ditë.

Këtë ilaç mos ia jepni një fëmije që ka më pak se 2 vjeç.

Para se të përdorni paracetamol, tregoni mjekut tuaj nëse keni sëmundje të mëlçisë ose histori të alkoolizmit. Alkooli mund të rrisë rrezikun tuaj për dëmtim të mëlçisë gjatë marrjes së paracetamolit.

Nuk dihet nëse paracetamoli do të dëmtojë një fëmijë të palindur. Para se të përdorni paracetamol, tregoni mjekut tuaj nëse jeni shtatzënë. Ky ilaç mund të kalojë në qumështin e gjirit dhe mund të dëmtojë një fëmijë që ushqehet me gji.

Paracetamoli duhet të përtypet së pari, pastaj të gëlltitet.

Nëse keni vështirësi në frymëmarrjë, ënjtje të fytyrës, buzëve, gjuhës osë futit, ndaloni përdorimin e këtij ilaçi dhe telefononi menjëherë mjekut tuaj.

Share this: