Helicobakter pylori infeksion me shume pasoja

Nga:
Dr.Ismail Lutolli – subspecialist Dijetolog-Nutricionist

Nëse ju ndodhë që gjatë natës nuk gjeni dot qetësi nga një ndjenjë e djegies në kafazin e krahërorit, nëse gjatë ditës keni dhimbje të herëpas’hershme të stomakut apo keni vështërsi në tretjen e ushqimin, nëse stomaku juaj rrin i fryrë dhe keni gromësira e ndjenjë djegësimi, është koha të mëndoni për mundësinë që të keni e njohur si helikobakter pylori.

6.99€
Filtera te cilet ndihmoin lenjen e duhanit brenda 7-14 dite vlen te ceket ne qofte se ju konsumoni 2-3 pako ne ditje me perdorimin e filterit te pare bie niveli i konsumimit per 50% per porosi dergo Emrin__Mbiemri__Adresa_Nr.Tel__
Kliko Buton

Nëse fëmija juaj ka mungesë oreksi, ka probleme me jashtëqitjen, refuzon ushqimet e herë pas here ankon për dhimbje barku si dhe natën ka një gjumë jo të qetë, është koha te mendoni mundësinë e infeksionit me helikobakter pylori.

Helicobacter Pylori është një bakterie që është e pranishme në pothuajse gjysmën e popullatës së botës. Në zonën e ballkanit kemi një numër që arrin deri në 65 % e popullatës e prekur nga H.pylori.
Simptomat më të shpeshta që i hasim janë :

• Dhimbje dhe shpeshherë ndjesi jorehatie në pjesën e sipërme të barkut;

• Nauze ose mundim – ndjenjë për të vjellur;

• Ndjesia e ngopjes pas një vakti të vogël ushqimi;

• Humbje oreksi dhe irritim ndaj ushqimeve të caktuara (sidomos e shprehur në moshat pediatrike );

• Gromësirë, ndjenjë djegësimi;

• Të përziera ose te vjella si dhe fryerje barku;

• Jashtëqitje të errët ose të zezë si qymyri në fazë më të avansuar të ulçerës (të moshat e rriturra);

• Anemi dhe këputje trupore shpeshëherë shumë të theksuar;

• Në raste më të rralla kemi edhe zhvillimin e sëmundjes malinje (kancerit) te moshat e rritura;

• Gjithashtu, shenja të tjera të sistemit gastrointestinal nga infeksioni janë varësisht nga prezenca e gjatë dhe e pa mjekuar, mund të japin shenja edhe në sisteme tjera, si pasojë e rënies së imunitetit.

Si trajtohen infeksionet Helicobacter pylori?

Infeksioni Helicobacter pylori trajtohet me:

Kombinime të veçanta të barnave: zakonisht me dy ose tre antibiotikë të ndryshëm (amoksicilinË, klaritromicinë ose metronidazol) dhe një bari shtesë nga i ashtuquajturi grup Frenuesit e pompës së protonit. Të gjitha ilaçet merren dy herë në ditë për një kohëzgjatje prej 10 deri në 14 ditë .Kurimi i infeksionit me trajtimin e parë është i mundur në rreth 80-85% të rasteve. Terapia 7 ditore e cila me të madhe përshkruhet si te moshat pediatrike si tek te rriturit nuk ka rezultuar efikase.
Ushqimi gjatë tërë këti procesi ka rëndësi të jashtëzakonshme.
Ju këshillojmë ushqimet e mëposhtme :
1.Mjalta
2.Propolisi
3.Xhenxhefili

  1. Brokoli
  2. Hudhra
  3. Vaji i ullirit
  4. Vitamina C
  5. Shafrani i Indis
  6. Boronicë e kuqe

Leave a Reply