Ulçera: Simptomat, Diagnostifikimi dhe Trajtimi

Ulcerat janë plagë në mukozën e stomakut ose të zorrës së vogël. Plagët gjithashtu mund të shfaqen në ezofagun tuaj (fyt). Shumica e ulcerave ndodhen në zorrë të vogël. Këto ulcera quhen ulcera duodenale. Ulçera në stomak quhet ulcera e stomakut. Ulcerat në fyt quhen ulcera esofagale.

Simptomat e ulçerës

Simptomat e zakonshme të ulçerës përfshijnë:

Parahati në mes të vakteve të ushqimit ose gjatë natës (ulçerë duodenale)
Parahati kur hani ose pini (ulçerë e stomakut)
Dhimbje stomaku që ju zgjon gjatë natës
Ngopje e shpejtë
Lodhje, djegie ose dhimbje të mpirë në stomakun tuaj
Parahatia zgjatë për minuta ose orë
Nëse ulçera juaj shqyhet ajo bëhet ulçerë gjakderdhëse. Kjo mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

Të përziera
Vjellë gjak
Humbje e papritur e peshës
Gjaku në feces
Dhimbje në shpinë
Çfarë shkakton ulçerën?

Shumica e ulcerave shkaktohen nga Heliocobacter pylori (H. pylori). Ky është një infeksion bakterial. Acidet nga ushqimet që hamë mund të përkeqësojnë dhimbjen dhe sikletin. Përdorimi afatgjatë i aspirinëve ose ilaçeve anti-inflamatore (ibuprofen) mund të shkaktojnë ulcerën. Stresi dhe ushqimet me erëza mund të përkeqësojnë ulçerën më shumë.

Si diagnostikohet ulcera?

Mjeku do t’ju pyesë për simptomat tuaja. Ai ose ajo mund të bëjë një endoskopi. Kjo procedurë përfshin futjen e një tubi të hollë dhe fleksibël të ngjitur në një aparat fotografik poshtë fytit tuaj dhe në stomak. Mjeku do të testojë gjakun tuaj, frymën ose fecesin për H. pylori. Ai ose ajo gjithashtu mund të marrë një mostër të mukozës së stomakut. Mjeku gjithashtu do t’ju pyesë nëse merrni rregullisht aspirinë ose ilaçe anti-inflamatore.A mund të parandalohet apo shmanget ulçera?

Ju nuk mund të parandaloni ulçerën e shkaktuar nga infeksioni H. pylori. Megjithatë, mund të zvogëloni rreziqet duke kufizuar aspirinën dhe ilaçet anti-inflamatore. Shmangni ushqimet që janë acidike (lëng portokalli) dhe djegëse për të zvogëluar sikletin. Shmangni kafeinën dhe alkoolin.

Trajtimi i ulçerave

Mjeku do t’ju japë një ilaç antibiotik për trajtimin e infeksionit me H. pylori. Ju do të duhet të merrni atë për dy deri në tre javë. Mjeku gjithashtu mund të sugjerojë terapi të trefishtë. Ky është një kombinim i një antibiotiku dhe një antacidi (Pepto-Bismol). Mjeku mund të sugjerojë ilaçe për të zvogëluar acidet e stomakut. Ju mund të duhet të merrni këto për deri në 8 javë.

Disa ilaçe të tjera mund të përdoren për të ndihmuar në trajtimin e ulcerave. Dy lloje të barnave (bllokuesit H2 dhe frenuesit e pompës së protonit) pakësojnë sasinë e acidit që bën stomaku juaj. Medikamentet antacid pa përshkrim të mjekut ofrojnë lehtësim të përkohshëm. Pirja e duhanit dhe alkoolit e pëkeqësojnë gjendjen. Në raste të rënda, mund t’ju nevojitet kirurgji. Ulcerat keqësohen pa trajtim. Nëse aspirina dhe ilaçet anti-inflamatore irritojnë stomakun tuaj, mjeku juaj mund të sugjerojë ilaçin misoprostolin.

Të jetosh me ulçerë

Nëse keni ulçerë, shmangni gjërat që e keqësojnë dhembjen e ulçerës. Kjo do të thotë të shmangësh ushqimet me erëza, alkoolin dhe pirjen e duhanit. Nëse keni për të marrë aspirinë ose ibuprofen për dhimbje kronike, bisedoni me mjekun tuaj. Ai ose ajo mund të sugjerojë një alternative tjetër. Mbani dietë të ekuilibruar. Mundohuni të hani vakte të vogla dhe të shpeshta kur keni dhimbje.

Share this:

Leave a Reply