Si të japim ndihmën e parë nje fëmije

Kur fëmija juaj nuk mund të marrë frymë, çdo sekondë kushton shumë. Në një botë të përsosur, ju kurrë nuk do t’ju duhet të shpëtoni jetën e fëmijës suaj, por aksidentet dhe emergjencat ndodhin dhe duhet të përgatitemi.

Ndihma e parë: nën 1 vjeç

Kur fëmija është i ndërgjegjshëm

Vini foshnjen me fytyrë poshtë në parakrahun tuaj, mbështete krahun në brezin tënd për ta mbajtur të qëndrueshëm. Mbështesni mjekrën e bebit në mënyrë të vendosur me një dorë, dhe të jeni i sigurt që koka dhe qafa janë më të ulët se trupi i tij.

REKLAMË

Shirupa 100% BIO për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme
Keni probleme me shëndetin?
Mos hezitoni na kontaktoni ne mesazh ose në Whatsapp +37744714077
Shirupa për ( Dobësim, Anemi(pa gjaksi), Veshke, Bark….)

Duke përdorur pëllëmbën e dorës që keni të lirë, i jepni pesë rrahje të shpejta në mes të shpatullës. Dora në drejtim anash që mos të rrezikoni ta qëlloni në kokë.

Në qoftë se ajo nuk nxjerr me kollë objektin, kthejeni në shpinë. Vendoseni në parakrahun tuaj, duke përdorur kofshën tuaj për të mbështetur trupin e tij dhe dorën tuaj për t’i mbajtur kokën dhe qafën. Sigurohuni që të koka dhe qafa janë në nivel më të ulët se trupi.

Duke përdorur dy gishta, jepni pesë shtytje të shpejta në qendër të gjoksit të bebit, në mes të gjoksit. Ndaleni në qoftë se bebi fillon të kollitet në mënyrë që të mund të nxjerrë objektin me kollë.

Në qoftë se ajo ende nuk mund të marrë frymë, vazhdoni alternativën e pesë goditjeve të pasme me pesë goditje të gjoksit deri sa rrugët ajrore të jenë zhbllokuar. Nëse kjo nuk funksionon ose ajo humb vetëdijen, lexoni më poshtë.

Fëmija pa ndjenja:

Vëreni atë në shpinë. Për të hapur rrugët ajrore të bebit, anoni kokën e saj prapa dhe ngrini mjekrën pak lart. Nëse ju mund ta shihni objektin, hiqeni atë.

Mbështesni gojën tuaj mbi hundë dhe gojë; jepi dy frymëmarrje të ngadalta; të ndjeni nëse gjoksi i bebit fryhet dhe bie.

Rivlerësoje. Vendos një vesh tek goja e saj për të dëgjuar nëse po merr frymë; ndjeni për lëvizje në gjoks. Nëse nuk ka rritje apo rënie, bëj sërish hapat 1 dhe 2. Nëse ajo merr frymë me ndihmën tuaj, t’i jepni një frymë çdo tre sekonda (llogarisni “një – një mijë, dy- një mijë …”) deri sa ajo të marrë frymë vetë ose derisa të vijë ndihma mjekësore.

Në qoftë se ende nuk ka shenja të frymëmarrjes normale, filloni shtypjen në gjoks: Vendosni dy gishta në qendër të gjoksit të saj, mbi gjoks. Pesë shtytje të thella. Ndiqeni veprimin me një frymëmarrje në gojë.

Vazhdoni ciklet pesë shtypje / një frymë për një minutë – atëherë telefononi ndihmën e shpejtë. Nëse foshnja nuk e ka rifituar vetëdijen, vazhdoni me frymëmarrjen e shpëtimit dhe shtypjen e gjoksit deri sa ndihma të arrijë. Çdo minutë, shikoni për shenja të frymëmarrjes normale, kollitjes dhe lëvizjes.

REKLAMË

stopduhanit🚭
shirup 100% bio pastron trupin tuaj nga nikotina , pastron mushkërit nga gëlbaza , stabilizon frymarrjen , ndalon kollitjen , rikthen shijen e ushqimit dhe shton oreksin vetëm për 6 dit

Ndihma e parë: mosha 1-8 vjeç

Fëmija i vetëdijshëm

Qëndroni ose uluni në gjunj pas tij dhe rrethoni krahët tuaj rreth belit të tij.

Bëni një grusht me një dorë dhe vendoseni nga ana e gishtave në barkun e fëmijës. Grushti juaj duhet të vendoset mbi kërthizë dhe më poshtë gjoksit të fëmijës.

Kape grushtin me dorën tjetër dhe jepi pesë goditje të shpejta në mënyrë të brendshme dhe lart. Çdo goditje duhet të jetë një lëvizje e veçantë, e dallueshme. Vazhdo me një seri prej pesë shpimesh deri sa objekti është dëbuar. Nëse kjo nuk funksionon, ose fëmija e humb vetëdijen, shih më poshtë.

Fëmijë pa ndjenja

Vendoseni fëmijën në shpinë. Hapni rrugët ajrore të tij duke e përkulur kokën prapa dhe tërheqjen e mjekrës lart. Nëse ju mund të shihni objektin, hiqeni atë. Nëse ju nuk mund ta shihni atë, nuk do të përpiqeni.

Me kokën e tij ende të varur mbrapa, mbështesni gojën mbi gojën e fëmijës (por jo në hundën e tij). Jepi dy frymëmarrje të ngadalta.

Rivlerësoje. Vendosni veshin tek goja dhe dëgjoni për frymëmarrje; ndjeni për lëvizje në gjoks. Nëse ai ende nuk merr frymë, përsëritni hapat 1 dhe 2. Nëse ai fillon të marrë frymë me ndihmën tuaj, jepi një frymë çdo tre sekonda (llogarisni “një -një mijë, dy një mijë …”) derisa ai fillon të marrë frymë ose arrin ndihma mjekësore.

Në qoftë se ende nuk ka shenja të frymëmarrjes normale, fillojnë shtypjen në gjoks: Vendosni thembrën e një dore në qendër të gjoksit të tij mbi gjysmën e poshtme të gjoksit. Jepni pesë shtypje të thella, pastaj një frymëmarrje.

Vazhdoni ciklet e pesë shtypje / një frymëmarrje për rreth një minutë – atëherë telefononi 911 në qoftë se askush nuk e ka bërë këtë ende. Nëse fëmija nuk ka rifituar vetëdijen, të vazhdojë me të frymëmarrjen e shpëtimit dhe shtypjen në gjoks deri sa të vijë ndihma. Çdo minutë, shikoni për shenja të frymëmarrjes normale, kollitjes, dhe lëvizjes.

Shënime:

Kur nuk duhet të ndërhyni:

Nëse foshnja juaj ose fëmija është i mbytur, por mund të bëjë ndonjë nga këto veprime: kollitet, flet, qan dhe merr frymë.

Këto shenja do të thotë se rrugët ajrore  janë vetëm pjesërisht të bllokuara; duke u përpjekur për të zhbllokuar mund të bëhen gjërat më keq.

Ndërhyni. Telefononi ndihmën dhe filloni hapat e shpëtimit në qoftë se ajo tregon ndonjë shenjë të: nxirje e buzëve ose lëkurës; paaftësi për të gëlltitur, për të folur, bërtitur, ose  bërë zhurmë; paaftësia për të marrë frymë (gjoksi nuk tregon ngritje lart dhe poshtë);humbja e vetëdijes.

Kujdes: Arsyeja kryesore për dështimin e frymëmarrjes artificiale që ju i jepni një fëmije që është në mbytje është pozicionimi i kokës së fëmijës gabim.

Share this:

Leave a Reply