Pse është e vështirë të kujtojmë gjërat që na kanë ndodhur para moshës 4 vjeç

Çfarë është amnezia e fëmijërisë dhe kur ndodh.

Amnezia e fëmijërisë është pamundësia e të rriturve për të kujtuar detajet e ngjarjeve apo edhe ngjarjeve të plota që u kanë ndodhur para moshës 4 vjeç. Disa studiues shkuan edhe më tej dhe zbuluan se fëmijët para moshës 7 vjeç janë në gjendje të kujtojnë “60% ose më shumë të ngjarjeve të tyre të jetës së hershme “, ndërsa 8 dhe 9 vjeç mund të shkonin vetëm në 40%. Kjo i lejoi ata të kuptonin se, ndërsa kalojmë nëpër faza të ndryshme të zhvillimit tonë, aq më pak kujtojmë nga ato që i paraprinë.

REKLAMË

Shirupa 100% BIO për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme
Keni probleme me shëndetin?
Mos hezitoni na kontaktoni ne mesazh ose në Whatsapp +37744714077
Shirupa për ( Dobësim, Anemi(pa gjaksi), Veshke, Mushkri, Bark….)

Kujtimet tona janë të lidhura ngushtë me aftësinë tonë për të folur.

Një nga teoritë pse nuk i kujtojmë kujtimet tona të foshnjave është se nuk mund të komunikonim verbalisht në atë kohë. Kur rimarrim një kujtim, ne përdorim fjalë dhe mund ta përshkruajmë atë me shumë detaje që kërkon gjuhë. Shumica e foshnjave nuk fillojnë të flasin para moshës 2 vjeç, kështu që ata thjesht nuk janë në gjendje të krijojnë një kujtesë kohezive.

Zhvillimi ynë i trurit luan një rol të madh.

Tani do të flasim për shpjegimin biologjik të amnezisë në fëmijëri. Ndërsa rritemi, truri ynë po bën shumë ngritje të rëndë, kështu që një studim arriti në përfundimin se “kur truri është i zënë me rritjen e shumë qelizave të reja, ato nuk ruajnë kujtime që përndryshe do të ishin afatgjata”. Përveç kësaj, ne as nuk mund të kujtojmë fizikisht ngjarje të përditshme para moshës 3-4 vjeç, sepse kujtesa jonë episodike nuk ka filluar ende. Kjo është arsyeja pse ne jemi në gjendje të kemi kujtime abstrakte si në cilin park keni shkuar shpesh, por jo në cilin dyqan akullorësh mamaja juaj ju ka çuar një herë.

Prindërit tanë ndryshojnë rëndë se si ne kujtojmë disa ngjarje.

Një studim tjetër sugjeron që prindërit tanë janë në gjendje të ndryshojnë rrëfimin e fëmijërisë sonë. Mendoni për këtë, ne priremi ta mbajmë më mirë një kujtim nëse na kujtohet, prandaj kujtojmë ngjarjet që prindërit tanë i konsiderojnë të rëndësishme. Ky studim i njëjtë zbuloi se fëmijët kujtojnë të njëjtën ngjarje ndryshe pasi e diskutuan atë me baballarët e tyre, në krahasim me nënat e tyre. Fëmijët janë të impresionueshëm, prandaj është e rëndësishme t’i ndihmoni ata të mbajnë vetëm kujtime të mira dhe t’i perceptojnë ato në mënyrë korrekte.

Gjithçka varet nga ajo që na la një përshtypje të qëndrueshme.

Një psikolog i fëmijëve thotë se në fund të fundit, fëmijët ruajnë kujtimet e mbushura me emocione, pozitive dhe negative. Ky zbulim madje lejon fëmijët e vegjël të japin dëshmi të dëshmitarëve okularë në gjykatë. Kështu që shanset janë nëse mund të kujtoni një kujtim të hershëm, është ai që mban më shumë rëndësi për ju dhe shkakton një përgjigje të fortë emocionale.

Na thuaj, cila është kujtesa më e hershme që ke për ty si fëmijë? A mund të kujtoni në cilën moshë kujtesa juaj u bë më e fortë? Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!

Share this:

Leave a Reply