Gastreonterologu

Çfarë sëmundjesh trajtojnë gastroenterologët?

Një gastroenterolog është një mjek specialist që trajton sëmundjet e tretjes

Një gastroenterolog (GI) është një lloj mjeku që ka një interes të veçantë në sëmundjet e traktit të tretjes dhe është trajnuar për trajtimin e këtyre sëmundjeve. Për t’u bërë i specializuar në trajtimin dhe menaxhimin e kushteve në sistemin e tretjes, një doktor i mjekësisë ligjore duhet të nënshtrohet trajnim si në mjekësinë e brendshme, ashtu edhe në trajnime më të avancuara në problemet potenciale të traktit digjestiv. 

GI-të janë specialistë dhe përderisa ata mund të jenë pika kryesore e kontaktit për njerëzit që kanë çrregullime të tretjes, ata zakonisht shihen pasi një mjek familjar, mjek internist ose një mjek i kujdesit parësor bën një referim. 

Gastroenterologët shërbejnë një rol jetësor në shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve me sëmundje të tretjes. Për njerëzit me sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD) dhe kushte të tjera serioze, marrëdhënia me një gastroenterolog është një gjë e rëndësishme dhe personale. Pas një vizite të parë në një gastroenterolog, shumë njerëz mund të ndihen nervoz dhe të zënë ngushtë. Diskutimi i lëvizjeve të zorrëve dhe çështjeve të tjera personale mund të jetë një pengesë për të diskutuar shenjat dhe simptomat përkatëse. Por është e rëndësishme të jesh sa më e ndershme që të jetë e mundur për të marrë kujdesin më të mirë. 

Për njerëzit me IBD, gastroenterologu do të jetë mjeku që jep më shumë kujdes, përshkruan medikamentet më dhe ofron më shumë ndihmë. 

Do të përfshihen edhe anëtarë të tjerë të rëndësishëm të një ekipi shëndetësor dhe një gastroenterolog mund të ndihmojë në krijimin e ekipit të duhur. 

Njohja nëse keni nevojë për një gastroenterolog 

Njerëzit që jetojnë me sëmundje të tretjes duhet të shohin një specialist të tretjes. Vitet e trajnimit dhe përvoja e trajtimit të pacientëve të ngjashëm u ofrojnë njohuri të paçmuar në sëmundjen e tretjes. 

Sëmundjet e tretjes kanë tendencë të jenë të komplikuara dhe të gjera, prandaj një specialist është kaq i rëndësishëm. Gastroenterologët që specializohen në IBD shpesh punojnë në qendrat IBD, ku pacientët mund të përfitojnë nga informacionet, udhëzimet dhe hulumtimet e fundit që po bëhen në IBD. 

Gastroenterologët e trajnimit kanë 

Një gastroenterolog duhet së pari të kryejë një diplomë universitare 4-vjeçare pasuar nga një tjetër 4 vjet shkollë mjekësore. Në atë kohë, mjeku merr një diplomë mjekësore dhe mund të kërkojë licencim. Hapi i ardhshëm për t’u bërë një gastroenterolog është një vendbanim 3-vjeçar në mjekësinë e brendshme. Në atë kohë një mjek mund të zgjedhë të vazhdojë me një specialitet në gastroenterologji. 

Një bursë gastroenterologjike është 2 deri në 3 vjet gjatë së cilës një mjek mëson të vlerësojë dhe menaxhojë sëmundjet e tretjes. Ky trajnim përfshin kushtet që mund të shihen në një zyrë ose në një mjedis spitalor. Mjekëve gjithashtu u jepet udhëzime se si të kryejnë procedura diagnostike endoskopike, të tilla si kolonoskopia . Në tërësi, një gastroenterologist ka pësuar një minimum prej 13 vjet të arsimit formal në klasë dhe trajnim praktik para se të bëhet një gastroenterolog i certifikuar. 

Një gastroenterolog mund të specializohet më tej dhe të interesohet për studimin dhe trajtimin e sëmundjeve ose kushteve të caktuara. 

Për shembull, disa mjekë mund të specializohen në IBD dhe të shohin kryesisht pacientët që kanë IBD. Të tjerë mund të zgjedhin të specializohen në sëmundjet e mëlçisë ose kancerin kolorektal. Kjo mund t’i ofrojë pacientëve një nivel edhe më të lartë të kujdesit, sepse gastroenterologu i tyre do të ketë një nivel të lartë njohurish lidhur me sëmundjen e tyre të veçantë. 

Kushtet që Gastroenterologists Treat 

Një gastroenterolog që është certifikuar nga Bordi Amerikan i Zorrës së Dyfishtë dhe Kirurgjisë Rektale duhet të ketë aftësi në diagnostikimin dhe trajtimin e kushteve të mëposhtme: 

Kushtet

 • Kushtet anorectale 
  • hemorroide 
  • Neoplazmat e kolonit 
  • kancer 
  • polyps 
 • Diverticulosis 
 • Zbaticë esophageal 
 • gastrit 
 • Sëmundja e zbaticës gastroesophageal (GERD) 
 • hepatit 
 • Hernia hiatal
 • Sëmundja e zorrëve inflamatore (IBD)
  • Kolit ulcerativ 
  • semundja Crohn 
 • Sindromi i zorrëve irrituese (IBS) 
 • Sëmundje mëlçisë 
 • ulcerat 

Një gastroenterolog duhet gjithashtu të jetë i aftë në trajtimin dhe menaxhimin e shenjave dhe simptomeve vijuese: 

Shenja dhe simptoma

 • Dhimbje barku 
 • Gjetjet jonormale të x-ray
 • kapsllëk 
 • diarre 
 • Vështirësi gëlltitje 
 • urth 
 • dispepsi 
 • verdhëz 
 • malabsorption 
 • të përzier 
 • Testet e zorrës së trashë postoperative 
 • Gjakderdhja rtetale 
 • Humbje e pashpjegueshme e peshës 
 • të vjella 

Dhe në kryerjen e testeve të mëposhtme:

 • Provimet e shqyrtimit të zorrës së trashë 
 • Zgjerim esophageal dhe zorrëve 
 • Hemostaza 
 • Polypectomy 

Si të gjeni një gastroenterolog 

Kur një person përjeton simptoma në traktin e tretjes, mund të jetë koha për t’u konsultuar me një gastroenterolog. Një mjek i kujdesit parësor ose një internist mund të ndihmojë me një referim tek një gastroenterolog, por ato gjithashtu mund të gjenden përmes burimeve të mëposhtme: 

 • Kolegji Amerikan i Gastroenterologjisë 
 • Shoqata Amerikane Gastroenterologjike