Gjinekolog

Çfarë bën mjeku gjinekolog?

Një mjek i specializuar në gjinekologji merret me diagnostikimin dhe trajtimin, por edhe me bashkëpunimin me specialistë të tjerë, lidhur me çrregullimet që prekin sistemin riprodhues femëror. Detyrë e gjinekologut është gjithashtu të ndjekë ecurinë e gruas gjatë periudhës së shtatzënisë.

Sëmundjet më të shpeshta që trajtohen nga specialisti në gjinekologji janë:

• infeksione të llojeve të ndryshme (bakteriale, mykotike ose qe shkaktohen nga viruset) që prekin një nga organet që përbëjnë sistemin riprodhues femëror (vezore, mitër, vaginë, gjenitale të jashtme)
• kushtet e tumorit beninj të traktit riprodhues ( cist ovarian, vulvar dhe vaginal, kondilomat, variacionet e tjera jo kancerogjene)
• anomali të lindura të traktit riprodhues
• Problemet e lidhura me shtatzëninë (shtatzënia jasht mitres, abortet spontane)
• endometriosis
• fibroma / mioma e mitrës
• Sëmundjet inflamatore të pelvisit
• dhimbje pelvike (akute dhe kronike)
• infeksione seksualisht të transmetueshme
Detyrë e gjinekologut është gjithashtu të ndjekë gruan gjatë periudhës së shtatëzënisë, para dhe gjatë lindjes, si dhe të kujdeset për të pas lindjes kur është e nevojshme.

Cilat janë procedurat më të përdorura nga gjinekologu?

Procedurat që përdoren më shpesh nga gjinekologu janë:
• Ekzaminimi i tumoreve malinj (Pap testet dhe testet për kërkimin e HPV DNA për kancerin e qafës së mitrës; ekografi dhe mamografi të kancerit të gjirit);
• Procedurat diagnostikuese si kolposkopia (ekzaminimi mikroskopik i qafës së mitrës) dhe procedurat diagnostike / ndërhyrëse si biopsi endometriale (duke marrë një kampion nga veshja e mitrës);
• procedurat e kirurgjisë gjinekologjike të tipologjive të ndryshme (mbyllja e tubave, heqja e fibromave dhe miomave, heqja e kisteve, heqja e mitrës totale ose parciale – histerektomi).

Kur duhet të bëni një vizitë tek gjinekologu?

Pas pjekjes seksuale, gratë duhet të bëjnë një vizitë gjinokologjike çdo vit, edhe kur nuk kanë probleme apo simptoma të veçanta, për të mbikqyrur gjendjen shëndetësore të aparatit të tyre riprodhues.
Rekomandohet që t’i drejtoheni mjekut gjinokolog për çdo problem që ka lidhje me sistemin riprodhues, (për shembull, rritjen e sasisë së sekrecioneve vaginale, ose ndryshimin e ngjyrës apo të erës se tyre, dhimbje të ndryshme të legenit, në qoftë se menstruacionet janë të dhimbshme ose hemoragjia është ndryshme nga e zakonshmja, nëse keni pasur marrëdhënie seksuale rastësore dhe të pambrojtuara, etj.).
Gjinekologu është gjithashtu një pikë referimi për gratë me probleme të fertilitetit dhe vështirësi në konceptimin e tij – si dhe specialisti referues gjatë shtatëzanisë.

Çfarë është Pap test-i?

Pap test-i eshte nje kontroll rutine e rendesishme per shendetin e gruas i cili ben te mundur kapjen heret ne kohe te kancerit te qafes se mitres,i cili sot trajtohet me sukses.
Pap test-i, eshte emertuar keshtu per nder te Dr George Papanicolaou.
Pap test-i është mledhja dhe vrojtimi mikroskopik i qelizave te marra nga qafa e mitres.

Kush duhet të beje nje Pap test?

Ne pergjithesi mosha per te bere Pap test fillon nga 21-25 vjec,dhe vazhdon deri ne moshen
50-60 vjec.
Grate mbi 30 vjec mund te kontrollohen nje here ne tre vjet n.q.s ato kane pasur tre Pap test-e
te meparshme me rezultat normal.
Grate e moshes 65-70 vjec qe gjate 10 vjeteve te fundit kane pasur te pakten tre Pap teste normale,mund te vendosin duke u konsultuar edhe me mjekun gjinekolog per te mos e bere me kete kontroll.
Grate qe kane bere heqje totale te uterusit dhe qafes se mitres nuk kane nevoje ti nenshtrohen ketij testi.

Pse duhet te bejme nje Pap test?

Një Pap test , së bashku me ekzaminime te tjera(kolposkopi,biopsi etj..), është një pjesë e rëndësishme e kujdesit shëndetësor rutinë e një gruaje për shkak se ajo mund të zbulojë anomalitë që mund të çojnë në kancer . Shumica e kancereve invazive të qafës së mitrës mund të zbulohen herët nëse gratë bejne Pap testin dhe ekzaminime te tjera rregullisht. Si ne shumë lloje të kancerit, kanceri i qafës së mitrës trajtohet me sukses në qoftë se ajo është zbuluar herët.
Pap test-i është i dobishem për zbulimin jo vetëm te qelizave kanceroze ne qafen e mitres, por edhe anomali të e tjera të qafës së mitrës dhe vaginale, duke përfshirë dysplasia (qelizat prekancerogjene) dhe inflamacionin.
• Inflamacioni
• Infeksioni
• qelizave jonormale
• qelizat precancerogjene
• Kanceri

Testi HPV është bërë shpesh në të njëjtën kohë dhe ndonjëherë në kombinim me Pap test-in. Infeksioni me HPV është faktori më i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e kancerit të qafës së mitrës tek gratë mbi moshën 30-vjec. Llojet e HPV që kanë më shumë gjasa të shkaktojnë kancerin e qafës së mitrës mund të identifikohen nga prania e ADN-së së tyre në qelizat e qafës së mitrës. Testi HPV mund të përdoret gjithashtu për çdo grua, me rezultate jo normale te Pap test-t për të përcaktuar nevojën për testim shtesë ose trajtim.
Nuk mund të ketë arsye të tjera për mjekun tuaj për të rekomanduar një Pap test.