Kardiolog

Profili i Karrierës dhe Përshkrimi i Kardiologut

Kardiologjia është një subspecialty e mjekësisë së brendshme. Prandaj, një mjek i cili planifikon të praktikojë kardiologji së pari kalon përmes programit të qëndrimit të mjekësisë së brendshme dhe më pas ndjek bursat për të marrë trajnimin dhe praktikën më të specializuar në llojin e kardiologjisë që dëshiron të praktikojë. 

Kardiologët ofrojnë kujdes shëndetësor për parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe kushteve të zemrës dhe sistemit kardiovaskular, duke përfshirë arteriet. 

Për shkak se fusha e kardiologjisë përfshin kaq shumë lloje të ndryshme të sëmundjeve dhe procedurave, ka shumë lloje të ndryshme të kardiologjisë që mund të zgjedhin të praktikojnë në varësi të interesave të tij ose të saj dhe të aftësive dhe llojin e punës që dëshirojnë të bëjnë. Një kardiolog nuk është kirurg. Mjekët që bëjnë kirurgji të hapura në zemër janë kirurgë kardio-torakalë dhe përfundojnë programin e rezidencës kirurgjikale, jo një rezidencë mjekësore të brendshme si kardiologë. 

Trajnimi dhe Edukimi 

Përsëri, kardiologët fillojnë me trajnim si internistë, duke përfshirë 4 vjet shkollë mjekësore, plus tre vjet stërvitje të qëndrimit. Pas përfundimit të rezidencës së mjekësisë së brendshme, një kardiolog i ardhshëm mund të hyjë në një nga shumë lloje të ndryshme të bursave të kardiologjisë. Bursat e kardiologjisë janë 2-3 vite varësisht nga lloji i shoqërisë. 

Kardiolog i joinvazive 

Një kardiolog jo invaziv kryeson kryesisht një praktikë me bazë zyre, duke parë pacientët për të parandaluar dhe menaxhuar problemet potenciale të zemrës. 

Kardiologu jo-invaziv mesatar e sheh rreth 25-30 pacientë në ditë në zyrë. Kardiologët joinvazivë nuk bëjnë procedura; ata kryesisht kryejnë teste diagnostikuese për të identifikuar problemet e zemrës. Nëse problemi mund të trajtohet me dietë ose medikamente, mjeku do të përshkruajë terapi të përshtatshme të drogës ose regjim dietik. 

Megjithatë, nëse problemi i zemrës kërkon ndonjë lloj procedure kirurgjikale, kardiologu joinvaziv do t’i referohet pacientit një mjeku tjetër. 

Kardiologët joinvazivë kryejnë teste të tilla si ECHO , testet e stresit dhe EKG ( elektrokardiogramë ). Një zhvillim tjetër i kohëve të fundit për kardiologët joinvazivë, e cila ka qenë një përparim fitimprurës për ta, është kardiologjia bërthamore. Kardiologjia bërthamore përfshin një “kamera bërthamore” të teknologjisë së lartë e cila përdoret për të marrë imazhe të zemrës pasi pacienti është injektuar me ngjyrë radioaktive. Këto imazhe bërthamore janë shumë më efektive sesa testet e tjera për diagnostikimin e një sërë çështjesh të zemrës. 

Kompensimi për Kardiologët joinvaziv: Përafërsisht $ 400,000 në vit, sipas MGMA. 

Kardiologë Invasive, jo-intervenues 

Kardiologët invazivë bëjnë të gjitha gjërat që kardiologët jo invazivë mund të bëjnë, plus pak më shumë. Kardiologët invazivë trajnohen në një procedurë diagnostike të quajtur kateterizëm kardiak, i cili përdoret për të gjetur bllokimet e arterieve. Prandaj, koha jo-invazive e kardiologut ndahet në mes të vizitave në zyrë dhe kohës në “laboratorin e katit” duke bërë këto kateterizime. Nëse një bllokim është gjetur dhe një procedurë shtesë është e nevojshme, një kardiolog jointervencionist nuk mund të ndërhyjë për të rregulluar problemin. 

Prandaj, kardiologu jointervencionist do t’ia referojë pacientit një kardiologu intervenues për angioplastinë ose çfarëdo procedure që nevojitet. 

Kompensimi për kardiologë joinvazivë Invazive: Kardiologu mesatar invaziv, jointervencional fiton rreth 454,000 dollarë, sipas MGMA. 

Kardiologë ndërhyrëse 

Ky lloj i kardiologjisë kërkon trajnim shtesë për bursë, prej 1-2 vjetësh, përveç bursës 3-vjeçare të kardiologjisë. Kardiologu ndërhyrës është në gjendje të kryejë procedura më të avancuara sesa kardiologu invaziv dhe joinvaziv. 

Kardiologët ndërhyrëse do të kalojnë pjesën më të madhe të kohës në një spital që kryejnë procedura të tilla si angioplastia e tullumbaceve për të hapur arteriet e bllokuara ose vendosjen e stentëve të vegjël në arteriet e ngushta. 

Shumica e kardiologëve ndërhyrëse gjithashtu shpenzojnë disa javë në një zyrë, duke ndjekur pacientët pas procedurave ose duke u konsultuar me ta para procedurave. Kardiologët intervenues zakonisht kryejnë qindra procedura në vit, duke përfshirë deri në 300 kateterizime dhe deri në 100 angioplasties . 

Kompensimi i Kardiologut Intervenues: Mesataret rreth $ 545,000 në vit, sipas MGMA. 

Electrophysiologists (EP) 

Një tjetër mundësi për kardiologët është të përfundojë një bursë tjetër 1 deri në 2 vjeçare në elektrofiziologjinë, e cila është studimi i impulseve bioelektrike të zemrës që kontrollojnë ritmin e rrahjeve të zemrës. Kur impulset elektrike nuk funksionojnë siç duhet, kjo mund të shkaktojë një aritmi të zemrës, e cila mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet. Jo shumë kohë më parë, ilaçi i vetëm për korrigjimin e rrahjeve të parregullta të zemrës ishte të futni një stimulues kardiak. Tani, edhe pse kjo është pjesë e asaj që bën PE, ka edhe një sërë procedurash të tjera kirurgjikale siç është ablacioni që në thelb e çliron pjesën e zemrës që nuk funksionon dhe terapi e drogës për të menaxhuar aritmitë komplekse. 

Kompensimi i elektrofizologëve: EP-ja fiton rreth 480,000 dollarë në vit, sipas MGMA. 

Nëse po shqyrton një karrierë në kardiologji 

Për shkak se kërkon shumë vite të stërvitjes për t’u bërë kardiolog dhe për shkak se fusha është aq e varur nga teknologjia dhe avancimet farmaceutike, duhet të dimë prirjet e ardhshme të kardiologjisë. Ju nuk mund të dëshironi të shkoni me “çfarë është e nxehtë tani”, por bëni disa kërkime për atë që mund të jetë në kërkesë 10 vjet nga tani. 

Një shembull është kirurgjia kardiake. Pesëmbëdhjetë ose njëzet vjet më parë, kirurgjia anashkaluese po përjetonte një rritje të popullaritetit si një nga mënyrat e vetme për të trajtuar një bllokim. Prandaj, shumë mjekë që hynin në gjurmët e kirurgjisë vendosën të ndjekin kirurgji kardiotoracike. Megjithatë, tani që ka shumë procedura të tjera për të parandaluar operacionin e anashkalimeve kardiake, siç janë stentat dhe balonat e futur nga jo-kirurgët kardiologë, tani ka shumë kirurgë kardiake që luftojnë për punët më të mira. Megjithëse ka ende punë për kirurgët kardiakë, punët më të mira janë shumë konkurruese, ndërsa kardiologët mund të marrin shumë punë për shkak se oferta dhe kërkesa favorizojnë kardiologët.