Nefrolog

Çfarë bëjnë ata dhe si të bëhet një

Një nefrolog është një mjek i specializuar në shëndetin e veshkave dhe sëmundjen e veshkave . Një nefrolog mund të diagnostikojë dhe trajtojë dështimin e veshkave, dhe mund të ndihmojë njerëzit në dështimin e veshkave duke përshkruar medikamente, duke ofruar këshilla të veçanta diete dhe duke koordinuar kujdesin e dializës kur vjen koha. 

Njerëzit me diabet mund të kenë ndërlikime afatgjata që përfshijnë sëmundjen e veshkave dhe dështimin eventual. 

Një nefrolog është një anëtar i rëndësishëm që shtohet në ekipin tuaj shëndetësor, nëse keni simptoma të sëmundjes së veshkave. 

Përtej diabetit, ju mund t’i referoheni një nefrologu nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme: 

  • Gurët në veshka
  • Hipertensioni (presioni i lartë i gjakut) 
  • Dështimi akut renal 
  • Infeksione kronike ose të përsëritura të traktit urinar ( UTI ) 
  • Mbajtja e lëngjeve 
  • Rënie në funksionin e veshkave 
  • Çrregullimi i elektroliteve 
  • Proteina ose gjaku zbulohen në urinë 

Si të bëhesh nefrolog 

Nefrologjia, e cila është dega e mjekësisë së brendshme që merret me veshkat, është specialiteti i nefrologut. Për t’u bërë një nefrolog, një mjek duhet të përfundojë me sukses shkollën mjekësore dhe më pas të shkojë në një program qëndrimi për një afat zakonisht prej tre vjetësh. Pas përfundimit të qëndrimit, mjeku duhet të kalojë provimin e certifikimit të Bordit Amerikan të Mjekësisë së Brendshme (ABIM) për t’u bërë një mjek i certifikuar nga bordi dhe pastaj mund të vazhdojë në kërkimin e specializuar në nefrologji. 

Kjo bëhet në një program të akredituar të bursave nephrology, zakonisht dy deri në tre vjet në gjatësi përmes një spitali universitar. Shumë prej bursave nephrology kërkojnë gjithashtu hulumtime laboratorike ose klinike për një ose dy vite shtesë. 

Për mjekët që dëshirojnë të punojnë me fëmijët, ata duhet të specializohen në nefrologji pediatrike. 

Kjo kërkon trajnime shtesë dhe përfundim të suksesshëm të provimit. 

Çfarë bën një jofrolog 

Si specialistë, pacientët zakonisht vizitojnë një nefrolog në referimin nga mjekët e tyre të kujdesit parësor. Nefrologët marrin teste të gjakut dhe urinës për të përcaktuar se si funksionojnë veshkat e pacientit. Ata gjithashtu përdorin ultratinguj për të ekzaminuar veshkat. 

Sapo një nefrolist përcakton se ekziston një problem me funksionin e veshkave, ata do të bëjnë një diagnozë (e cila mund të përfshijë konsultime me mjekët në specialitete të tjera). Në rastin e sëmundjes së veshkave, testimi i mëtejshëm mund të jetë i nevojshëm për të identifikuar fazën e sëmundjes së veshkave. Nefrologu do të përshkruajë një plan trajtimi për pacientin. 

Megjithëse ekspertiza e tyre është në veshka dhe ata kryejnë biopsi të veshkave , nefrologët nuk janë kirurgë normalisht dhe zakonisht nuk kryejnë operacione të tilla si heqja e gurëve të veshkave ose trajtimi i kancerit të veshkave. Këto procedura do t’i referoheshin një urolog . 

Nefrolog juaj mund t’ju shoh disa herë çdo muaj nëse jeni në dializë . Për sëmundjet e tjera të veshkave, mund ta shihni mjekun tuaj një herë në muaj ose dy, varësisht nga situata. Shpesh është e rëndësishme që çështja juaj e veshkave të monitorohet ose trajtohet rregullisht. 

Si i tillë, nefrologu juaj mund të kujdeset gjithashtu për çështje të tjera rutinore ose të zakonshme mjekësore që mund të keni përtej thjesht veshkat tuaja. Nefrologu juaj është i trajnuar në mjekësinë e brendshme, kështu që ata janë të përgatitur mirë për probleme të tjera që ju mund të hasni gjatë trajtimit, prandaj sigurohuni që ta leni mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim tjetër.