Otolaringolog

Si të bëheni një Otorinolaringolog, ose Mjek i ENT

Një otolaringolog është një mjek specialist i cili fokusohet në diagnozën dhe trajtimin e kushteve mjekësore dhe çrregullimeve të veshëve, hundës dhe fytit. Çështjet e sinusit, kanceret, infeksionet, sëmundjet ose keqformimet e ndonjë prej këtyre zonave trajtohen nga otolaringologët, ndonjëherë të referuara si ENT (për veshët, hundën dhe fyt) ose mjekët e ENT. 

Si e tillë, otolaringologët shpesh punojnë së bashku me audiologët dhe patologët e të folurit , pasi që fusha e tyre mjekësore ndikon edhe në komunikimin, fjalimin dhe dëgjimin. 

Teknikisht, termi i duhur për këto mjekë specialiteti është otorinolaringologët, por për shkak se kjo është një fjalë e tillë e gjatë, shpesh quhen otolaringologë ose ENT në bisedë. 

Arsimi dhe trajnimi 

Otolaringologët janë mjekë të mjekësisë. Prandaj, si të gjithë mjekët, otolaringologët duhet të marrin një diplomë mjekësore ( DO ose MD ) pas kolegjit. Në Shtetet e Bashkuara, pista edukative për otolaringologët përfshin: 

  • Diplomë universitare (4 vjet kolegj ose universitet) 
  • Shkalla mjekësore – (4 vjet shkollë mjekësore) 
  • Trajnimi i vendbanimit – (3 vjet rezidencë otolaringologjike, plus 1 vit trajnimi kirurgjik i përgjithshëm, plus një vit shtesë për trajnim për një total prej 5 vitesh të trajnimit të rezidencës) 
  • Trajnimi opsional i bursave në nën-specialitet të zgjedhur si kokë dhe qafë, plastike / rindërtim, etj. – 2 vjet. 

Certifikimi dhe Licensure 

Ashtu si të gjithë mjekët në Shtetet e Bashkuara, otolaringologët duhet të kalojnë të tre hapat e USMLE (Provimi i Licensimit Mjekësor të Shteteve të Bashkuara). 

Përveç kësaj, ndërsa jo gjithmonë një kërkesë, shumica e mundësive praktike tani kërkojnë certifikimin e bordit në otolaringologji nga Bordi Amerikan i Specialiteteve Mjekësore (ABMS). 

Përveç kësaj, otolaringologët duhet të marrin një licencë shtetërore për të praktikuar mjekësi në shtetin ku ata punojnë. 

Për të ruajtur licencën e tyre, otolaringologët duhet të plotësojnë sasinë e kërkuar të orëve të CME (edukim klinik mjekësor) dhe të përfundojnë procesin e rinovimit të licencave çdo 7-10 vjet varësisht nga kërkesat shtetërore në të cilat ata praktikojnë dhe kërkesat e bordit të specializimit . 

Karakteristikat praktike të praktikës 

ENT zakonisht mbajnë një praktikë zyre ose në një zyrë mjekësore private ose në zyrën spitalore. Ata mund të punësohen nga një spital, sistem mjekësor, universitet ose institucion qeveritar, ose mund të jenë të vetëpunësuar dhe të kenë praktikën e tyre mjekësore. Përveç shikimit të pacientëve në një mjedis të zyrës, shumica e ENT gjithashtu kryejnë operacione në një qendër ambulatoriale ose në një spital. Gjatë një dite të plotë në zyrë, ata mund të shohin diku nga 25-35 ose 40 pacientë. 

Operacionet e kryera nga ENT mund të përfshijnë tonsillectomies (heqjen e bajamet dhe adenoids), riparimin septums devijuar në pasazhet e hundës, operacionet plastike dhe maxillofacial, heqjen e tumoreve, surgeries rindërtues, implantet cochlear (për të rivendosur dëgjimin), dhe më shumë. Në mënyrë tipike një ENT do të kryejë rreth 250-300 operacione çdo vit. 

ENT-të punojnë me pacientë të të gjitha moshave, por shpesh kanë një përqindje më të lartë të pacientëve pediatrikë për shkak të natyrës së punës që ata bëjnë dhe vëllimit të rritur të problemeve të ENT në pacientët pediatrik dhe adoleshentë. 

Të ardhurat dhe Outlook 

Sipas Shoqatës së Menaxhimit të Grupeve Mjekësore (MGMA) 2013 Anketa e Kompensimit dhe Prodhimit të Mjekëve, të ardhurat mesatare vjetore për otolaringologët (ose otorinolaringologët) janë rreth 442,119 $. Pasi që ata janë specialistë dhe kryejnë operacione, ENT-të janë shpesh midis mjekëve më të fituar. 

Perspektiva e punës për të gjithë mjekët është e fortë, me mungesat e parashikuara gjatë vitit 2020 dhe më tej, sipas Shoqatës Amerikane të Kolegjeve Mjekësore (AAMC). 

Kjo është për shkak të popullsisë në rritje në SHBA, si dhe moshës mesatare në rritje të popullsisë së vendit, përveç Aktit të Kujdesit të Kujdesit për vitin 2010 (ACA). ACA, e quajtur edhe Obamacare, është ligji për reformën shëndetësore me shumë objektiva për të ndryshuar kujdesin shëndetësor në SHBA, një nga të cilat ishte rritja e shkallës së amerikanëve që janë në gjendje të marrin mbulimin e sigurimeve shëndetësore. Miliona amerikanë të sapo siguruar do të krijojnë kërkesa të mëtejshme për mjekët duke përfshirë otolaringologët.