Pulmonolog

Pulmonologist Përshkrimi i Punës dhe Profili i Karrierës

Një pulmonolog është një mjek (MD, ose shkallë DO ) i cili specializohet në fushën e mjekësisë pulmonare. Mjekësia pulmonare është një subspecialty e mjekësisë së brendshme . Mjekësia pulmonare, ose pulmonologjia, përfshin diagnozën dhe trajtimin e sëmundjeve, kushteve dhe anomalive të mushkërive dhe sistemit kardio-pulmonar. Sistemi kardio-pulmonar përbëhet nga zemra, mushkëritë, enët e gjakut dhe të gjitha organet që punojnë së bashku për të ndihmuar një person të marrë frymë, për të marrë oksigjen dhe për të oksigjenuar gjakun. 

Pulmonologët trajtojnë çrregullime të frymëmarrjes dhe gjithashtu mund të specializohen në ndonjë trajtim të çrregullimeve të gjumit, alergjive të rënda, dhe kushteve të tjera të mushkërive dhe sëmundjeve. 

Ndërsa shumica e procedurave kirurgjike të kryera në gjoks dhe në sistemin e frymëmarrjes së sipërme kryhen nga kirurgët torakalë, pulmonologët mund të kryejnë procedura të ndryshme të specializuara për të marrë mostra të rreshtimit të murit të gjoksit ose të mushkërive. Ata gjithashtu kryejnë vizualizim angiografik, një procedurë në të cilën ngjyhet në arteriet pulmonare për të parë enët e gjakut brenda mushkërive. Disa nga gjërat e tjera që mund të bëni si pulmonolog janë: 

  • Trajtoni hipertensionin, diabetin dhe sëmundjet e zemrës, si dhe një gamë të gjerë kushtesh që mund të ndikojnë në funksionimin e mushkërive, trurit dhe traktit gastrointestinal. 
  • Këshilloni kirurgët për gjendjen e rrezikut të pacientëve të tyre dhe rekomandoni ndërhyrje për të minimizuar rrezikun. 
  • Siguroni imunizime për të mbrojtur pacientët nga sëmundjet që janë të parandalueshme 
  • Sigurimi i shërbimeve këshilluese për mjekët e tjerë 
  • Kryen hulumtime për të testuar ose zhvilluar medikamente të reja ose metoda të trajtimit 

Ku Pulmonologists Work 

Si një pulmonolog, mund të punoni në spital, në shkollë mjekësore, në institucione kërkimore, në klinikë ose në praktikë private. Nëse punoni në sektorin e kërkimit ose në praktikën private, do të keni më shumë gjasa të punoni një javë të rregullt 40-vjeçare sesa nëse punoni në spital. 

Ju mund të prisni që të punoni më afër 50 ose 60 orë në javë nëse punoni në një spital që kërkon që ju të jeni në thirrje ose nëse bëni shumë këshillime. 

Disa pulmonologists mund gjithashtu subspecialize në mjekësi kujdesit të kujdesit, trajtimin e pacientëve në njësinë e kujdesit intensiv (ICU). 

stërvitje 

Për t’u bërë një pulmonolog, do të duhet të përfundoni një program katërvjeçar të shkollës mjekësore, e ndjekur nga një vendbanim trevjeçar në mjekësinë e brendshme. Ju pastaj do të duhet të plotësoni një deri në tre vjet të një programi të trajnimit të bursave të pulmonologjisë. Gjithashtu, para se të jeni në gjendje të praktikoni ju do të duhet të kaloni Provimin e Licencimit Mjekësor të Shteteve të Bashkuara (USMLE) dhe shumica e internistëve duhet të bëhen bordin e certifikuar në mjekësinë e brendshme, të cilat ju mund të merrni duke kaluar provimet e bordit. 

kompensim 

Sipas Medscape, të ardhurat mesatare për pulmonologists është rreth $ 242,000. Nga 25 specialitetet e anketuara, pulmonologët ishin ndër radhët e mesme në kompensim. Më shumë se një e treta e pulmonologëve fituan $ 200,000 deri në 299,000 dollarë. Rreth 13 përqind fituan $ 400,000 ose më shumë, ndërsa 14 përqind fituan $ 100,000 ose më pak. Sa ju bëni mund të varet nga ajo lloj objekti në të cilën punoni dhe në cilën zonë të vendit ku punoni. Aktualisht, pulmonologët në rajonin jugor qendror fitojnë më shumë me një të ardhura mesatare prej 328,000 dollarësh. 

Të ardhurit e ardhshëm më të lartë ishin mjekë në perëndim me një të ardhura mesatare prej 280,000 $.